Tydzień Halloween – Szybkie przekąski

Comment

HALLOWEEN
Halloween2

Wieczór Halloween tuż, tuż, stroje gotowe, maluchy już zacierają rączki, a Wy nadal nie wiecie co przygotować na przekąski? Podpowiadamy co zrobicie najszybciej, a efekt będzie typowo Halloweenowy. Wszystkie przepisy, oczywiście nadają się do przygotowania przy pomocy dzieci.

Sałatka owocowa w dyni.

Sałatki zawsze szybko znikają ze stołu, ponieważ okazja jest wyjątkowa niech i sposób podania nie będzie zwykły. Do sałatki potrzebujecie owoce, które lubią Wasze maluchy, pokrójcie je w małe kosteczki, polejcie delikatnie miodem i wymieszajcie.

Za miseczkę posłuży Wam skórka od pomarańczy lub grejpfruta. Ostrym nożem odkrójcie górną część wybranego owoca. Łyżką należy wydrążyć środek, wyjąć cały miąższ. W skórce musicie wyciąć twarz Jack O’Lettern czyli symbol Halloween. Gdy twarz będzie gotowa, przełóżcie sałatkę do środka. Gotowe!

Duszki z bananów

Najprostszy i najszybszy z przepisów. Wystarczy, że macie banany i czekoladę w kremie np. Nutelle. Przekrójcie banany na połowy, nie obcinajcie im góry. Buzie duchów przygotujcie za pomocą małej łyżeczki, nakładając trochę Nutelli – jako oczy i buzię.

Dynie z mandarynek

Kolejny bardzo prosty przepis, jeśli nie macie zupełnie czasu, możecie nie zanurzać mandarynek w lukrze. Potrzebujecie mandarynki, 1 kiwi do zrobienia ogonków, lukier z pomarańczowym barwnikiem.

By przygotować lukier musicie rozpuścić szklankę cukru pudru z 3 łyżkami przegotowanej wcześniej wody, kilka kropli pomarańczowego barwnika. Mandarynki oczywiście obieracie, nie rozdzielając kawałków, musicie je teraz zanurzyć w przygotowanym wcześniej lukrze. Na chwilę odłóżcie mandarynki na oddzielny talerz, by lukier obciekł. W tym czasie pokrójcie kiwi w małe słupki, będą ogonkami Waszych dyń.

Jajka z pająkami

Ugotujcie jajka na twardo, połóżcie je białkiem do dołu na ozdobnym talerzu. Pająki wykonajcie z czarnych oliwek. Odwłokiem będzie połowa oliwki, drugą cześć oliwki pokrójcie na cieńsze paski i zróbcie z nich nóżki.

Mumie z ciasta francuskiego

Potrzebujecie gotowe ciasto francuskie, parówki dobrej jakości, jedno białko, musztarda lub ketchup. Ciasto francuskie pokrójcie na cienkie paski około 1 cm, parówki przekrójcie na pół. Każdą parówkę owińcie ciastem, zostawiając tylko mały otwór na oczy. Wyjmijcie je na blaszkę, nagrzejcie piekarnik do 180 stopni, posmarujcie wszystko białkiem, pieczcie przez 15 minut. Oczy zróbcie za pomocą wykałaczki oraz musztardy lub ketchupu.

Koktajle

Napoje na Hallowenn powinny mrozić krew w żyłach. Krwawy napój z soku pomidorowego przypominający krew ze słomką z pająkiem, sok wiśniowy z żelkami w kształcie gałek ocznych. Możecie wykorzystać też zwykły sok pomarańczowy lub grejpfrutowy z pomarańczową albo czarną słomką z duchem.

Smacznego!

Halloween1

Halloween12

Share on VKShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.