Ozdoby z masy solnej

2 Replies

OZDOBY ŚWIĄTECZNE ZABAWY TWÓRCZE ZABAWY W DOMU ZRÓB TO SAM
masa solna

Wyglądają i pachną jak pierniczki, a można je przechowywać kilka lat, nie są jednak jadalne – co to? To właśnie nasza dzisiejsza propozycja – ozdoby z masy solnej (opcjonalnie) z cynamonem! Zabawy z masą znane są chyba wszystkim. Proponuje by wykorzystać je do stworzenia pięknych, oryginalnych świątecznych ozdób – jak zawsze wspólnie z dzieckiem. Do zwykłej masy solnej dodajcie trochę cynamonu i gałki muszkatołowej, by wokół zaczął unosić się zapach jednoznacznie kojarzący się ze świętami.

PRZEPIS 1

Potrzebujecie:

  • szklanka soli
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki

Wymieszajcie wszystkie składniki ze sobą. Nie przestawajcie mieszać, aż do momentu gdy zrobi się ciasto. Wyjmijcie je i ugniatajcie na płaskiej powierzchni. Ciasto musi uzyskać konsystencję plasteliny. Jeśli okaże się, że wyszło zbyt suche dodajcie wody, a jeśli zbyt mokre to trochę mąki.

Rozwałkujcie ciasto im cieńsze ciasto tym szybciej wyschnie. Gdy już będzie rozwałkowane, foremkami do ciastek wytnijcie wybrane wzory. Dziurki na wstążki do zawieszenia zróbcie słomką do napojów. Wycięte ciasto połóżcie na papierze do pieczenia w okolicy grzejnika lub na grzejniku.

ozdoby z masy solnej 2

ozdoby z masy solnej

ozodby z masy solnej 3

PRZEPIS 2

Potrzebujecie:

  • szklankę soli,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody z kranu,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 50 g mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • papier do pieczenia,
  • farby (najlepiej akrylowe)
  • słomka do napojów,
  • ozdoby np. brokat.
  • barwniki spożywcze,
  • wałek,
  • foremki do ciasta.

Przed rozpoczęciem przygotujcie sobie kilka miseczek. W pierwszej wymieszajcie ciepłą wodę i sól. W drugiej cynamon, gałkę muszkatołową, tak by wszystkie składniki, dokładnie się połączyły. Cynamon i gałka sprawią, że ciasto nabierze koloru brązowego, dodatkowo będą pięknie pachniały. Jeśli chcecie by masa solna miała inny kolor, zamiast przypraw dodajcie wybrane przez siebie barwniki spożywcze.

Do miseczki w której mieszaliście mąkę, dodajcie słonej wody, z miseczki pierwszej. Przy dodawaniu cały czas mieszajcie. Nie przestawajcie mieszać, aż do momentu gdy zrobi się ciasto. Wyjmijcie je i ugniatajcie na płaskiej powierzchni. Ciasto musi uzyskać konsystencję plasteliny. Jeśli okaże się, że wyszło zbyt suche dodajcie wody, a jeśli zbyt mokre to trochę mąki.

Rozwałkujcie ciasto by było cieńsze, tak jak na pierniczki. Im cieńsze ciasto tym szybciej wyschnie. Gdy już będzie rozwałkowane, foremkami do ciastek wytnijcie wybrane wzory. Dziurki na wstążki do zawieszenia zróbcie słomką do napojów. Wycięte ciasto porozkładajcie na papierze do pieczenia.

DSC01732 (1)-1

Piekarnik nastawcie na 120 stopni i zostawcie „ciasteczka” w środku aż na 6 godzin.

Gdy przestygną dekorujcie je wedle uznania – brokatem, papierem, wstążkami, farbami itd.

PRZEPIS 3

Szybka masa solna

Poniższy przepis nie wymaga czekania aż 6 godzin na wyschnięcie masy w piekarniku, tym razem potrzebować będziecie mikrofalówki i tylko około 4-5 minut.

Potrzebujecie:

  • 4 szklanki mąki,
  • 1 szklankę soli,
  • ½-1 szklanki gorącej wody
  • opcjonalnie: cynamon i gałka muszkatołowa, w proporcjach jak w poprzednim przepisie i/lub barwniki spożywcze,
  • foremki do ciastek,
  • materiały do ozdabiania,
  • słomkę po napoju do zrobienia dziurek,
  • wałek.

Zagniećcie ciasto z barwnikami lub z cynamonem i gałką, rozwałkujcie, wytnijcie wybrane kształty a słomką zróbcie otworki na wstążki. Na talerzyku połóżcie wycięte wzory i wsadźcie do mikrofalówko (na opcje pieczenia) na 1-4 minuty, dołóżcie jeszcze 1 minutę i obserwujcie ciasto. Gdy „ciastka” się ostudzą możecie zacząć je dekorować.

DSC01743-1

Jeśli wykorzystacie powyższą inspirację, prześlijcie koniecznie zdjęcia z zabawą i wyniki Waszych pracnazainspirujmalucha@gmail.com, Chętnie stworzę z nich galerię.

Jeśli zabawa przypadła Wam do gustu, udostępnijcie ją u siebie w social mediach poprzez naciśnięcie przycisku poniżej lub polubcie nas na Facebooku TU

Dziękuję!

Share on VKShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.