Ciastolina domowej roboty

Comment

ZABAWY 1-2 lata ZABAWY 2-3 lata ZABAWY PONIŻEJ 1 r.ż. ZABAWY POWYŻEJ 3 LAT ZABAWY TWÓRCZE ZABAWY W DOMU
z logo ciastolina

Wszyscy doskonale wiemy jak ważne jest rozwijanie motoryki małej naszych dzieci. Motoryka mała zasadniczo odnosi się do czynności przy użyciu palców i dłoni. Niezwykle pożytecznym zajęciem, dbającym właśnie o ten aspekt rozwoju, jest lepienie z ciastoliny.

Wszystkie przedstawione poniżej zabawy, są przydatne nie tylko dla rozwoju małej motoryki, ale i dla rozwoju wyobraźni, myślenia, wytrwałości bobasa.

Często rodzice zadają sobie pytanie: „Co lepiej wybrać ciastolinę czy plastelinę„? Naszym zdaniem lepiej będzie dać dziecku możliwość zapoznania się z różnymi substancjami i odczuciami z nimi związanymi. Dla najmłodszych dzieci (już od 1 roku), lepsza będzie jednak ciastolina, dopiero później plastelina. Poniżej argumenty za taką kolejnością:

  • Ciastolina jest bardziej miękka, niż plastelina.
  • Małę dzieci mają tendencję do wkładania wszystkiego do buzi, ciastolina – szczególnie ta przygotowana samodzielnie w domu, będzie bezpieczniejsza, ponieważ jej głównym komponentem jest mąka, sól i woda. Plastelina zaś jest połączeniem chemicznych komponentów.
  • Ciastolinę możecie zrobić samodzielnie w domu. Są również gotowe do kupienia w sklepach np. Play Doh. Gwarantujemy Wam jednak, że jeśli spróbujecie chociaż raz zrobić ciastolinę w warunkach domowych, nie będziecie chcieli zmienić jej na tą kupną. Domowa jest bardziej elastyczna, miękka, przyjemniejsza w dotyku, i jest jej zdecydowanie więcej. Do tego proces przygotowywania ciasta jest dosyć prosty i nie zajmuje dużo czasu.

Więc, jak zrobić ciasto do lepienia? Poniżej dwa przepisy na ciasta, które nieraz robiłyśmy z naszymi maluchami.

PRZEPIS NUMER JEDEN

Przepis ten można nazwać klasycznym przepisem słonego ciasta. Ciasto po nim przygotowuje się bardzo szybko i prosto.

1 szklanka mąki

1/2 szklanki soli

1/2 szklanki wody

1 łyżka oleju

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

PRZEPIS NUMER DWA

Drugi przepis jest przepisem na ciasto bardzo elastyczne i miękkie ciasto. Można je określić mianem „ciastoliny idealnej”

1 szklanka mąki

1 szklanka wody

1 szklanka soli

1 łyżka oleju roślinnego

2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Łączymy wszystkie składniki w rondelku, mieszamy, potem zostawiamy na średnim ogniu. Po chwili zaczynamy aktywnie mieszać ciasto łyżką dopóki nie powstanie z niego kula i przestanie przylepiać się do rąk. Mieszać należy jednak nie więcej niż 3 minut. Potem, jak ciasto ostygnie, możecie zaczynać zabawę.

Zapytacie po co kwasek cytrynowy? Jeśli go nie dodamy, to po przechowywaniu w lodówce ciasto zacznie przylepiać się do rąk.

Do obydwu wariantów ciasta, można dodać  barwnik spożywczy. Jeśli nie macie w domu barwnika, można zastąpić go sokiem z buraków, marchewki, kurkumą lub gwaszem. A jeśli rozdzielicie ciasto na kilka części i zabarwicie na różne kolory, zabawa będzie jeszcze ciekawsza. Po skończonej zabawie, trzymajcie ciasto w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ciasto spokojnie postoi kilka tygodni.

Dobrej zabawy!

Jeśli wykorzystacie naszą inspirację, prześlijcie nam koniecznie zdjęcia z zabawą i wyniki Waszych prac na zainspirujmalucha@gmail.com, Chętnie stworzymy z nich galerię.

Jeśli zabawa przypadła Wam do gustu, udostępnijcie ją u siebie w social mediach poprzez naciśnięcie przycisku poniżej lub polubcie nas na Facebooku TU

Dziękujemy!

Share on VKShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.